יום שבת, 27 באפריל 2019

האביב של פראג

שיר שחלמתי על פראג, שם השחר עוד יבקע..  

"פראג" - שלום חנוך 

פעמיים יצא לי להגיע לפראג, ב-2010 והשנה. אם ירושלים שבויה בחלומה, אז בירת צ'כיה שבויה בקסמה ובמסתורין שלה ונראה שהיא נהנית מזה. פראג זו עיר שמסרבת להתנער מההיסטוריה שלה - מימי הביניים בהם נשלטה על ידי מלכים חמורי סבר, ועד שנות פוסט הקומוניזם שעדיין ניכרות ברבעיה החדשים יותר. באמצע, פראג הייתה אחת הפנינים של האימפריה האוסטרו-הונגרית. המותגים, מוקדי העניין והאישים שלה מפורסמים בכל תבל: הבירות המשובחות שנמזגות בכוסות גדולות במבשלות עם אווירה ביתית, בהן התארח גם מיודענו הסופר פרנץ קפקא שהתהלך על גשר קארל בעודו צופה בשמש השוקעת מעבר לנהר הוולטאבה. אם תביטו טיפה מזרחה, תשתקף בו מצודת פראג המפוארת המוארת בלילה באור יקרות. 

מצודת פראג ומאלה סטראנה















גשר קארל והמצודה
את פראג יש לחוות לעומק ואין צורך לרוץ ממקום למקום. יהיו שיגידו ששווה לשים את המפות בצד ולתת לעצמכם ללכת לאיבוד ברחובות הרומנטיים של הרבעים הישנים המוכרים בשמות Staré Město (מקום ישן) ו-Josefov (הרובע היהודי).
טיפה לפני כיכר העיר העתיקה ניצבת הכנסייה הגותית רבת הצריחים "גבירתנו שלפני טין", התאורה שלה ושל צריחיה בלילה משווה להם מראה אגדי. כשתחצו את הכיכר תמצאו את השעון האסטרונומי שנבנה ב-1490. הוא לא בדיוק שעון סטנדרטי כי במרכזו יש את גלגל המזלות. בכל שעה עגולה נאספים מתחתיו המוני מבקרים כדי לצפות ב"הופעה" שלו. בכיכר עצמה תמצאו דוכני אוכל נחמדים של אוכל צ'כי, ממליץ על מאפה חם ופריך בשם טרדלניק המוכר לנו יותר כקורטוש.

כיכר העיר העתיקה וכנסיית גבירתנו לפני טין














השעון האסטרולוגי
בביקור הנוכחי בחרתי להתמקד דווקא באתריה היהודיים של פראג, ששרדו באורח פלא את השנים והכיבוש הנאצי ומציגים את יהדות צ'כיה במלוא תפארתה. במרכז הקהילה היהודית תוכלו לקנות כרטיס כניסה לרוב האתרים במחיר משתלם של 500 קורונות צ'כיות (כ-79 שקלים). ודאי תופתעו לדעת, אבל בית הכנסת הישן-חדש (Staronava synagoga) שהוקם בסגנון גותי בסביבות שנת 1270, הוא גם בית הכנסת העתיק הפעיל באירופה, והאתר היהודי העתיק ביותר שברובע היהודי של פראג. שתי אגדות מעניינות קשורות אליו: הראשונה - בעליית הגג שלו מאוחסנים שרידיו של מגן יהודי העיר, הגולם המפורסם שיצר המהר"ל במאה ה-16. השנייה - אבני היסוד לבנייתו הובאו מרחוק, מחורבות בית המקדש שבירושלים. 

בית הכנסת הישן-חדש











     





בבית הכנסת מייזל תראו תצוגה המוקדשת לתולדות יהדות צ'כיה, עד האמנציפציה שלה במאה ה-19. אך בית הכנסת המרגש ביותר לדעתי הוא בית הכנסת פנקס שנבנה ב-1535 והיה פעיל עד 1941. המקום הפך לאנדרטה מצמררת לזכר השואה ועל קירותיו חקוקים שמותיהם של כ-77 אלף נספים מקרב יהודי צ'כיה, לצד תאריכי הולדתם ותאריכי רציחתם. בקומה העליונה ישנה תערוכה של ציורי ילדים ממחנה הריכוז טרזינשטדט. סמוך לפנקס מצוי בית הקברות היהודי העתיק, שהתבצעה בו קבורה עד 1787. מבין כ-12 אלף מצבות, נמצאת שם המצבה העתיקה ביותר השייכת לרב אביגדור קרא שנקבר ב-1439 וכמובן של רבי יהודה ליווא (המהר"ל) שהלך לעולמו ב-1609. לדעת רבים, היפה מכולם הוא בית הכנסת הספרדי (Spanelska Synagoga) עיצוב הפנים שלו מפואר וגם הוא משמש מוזיאון לתולדות יהודי צ'כיה.    


בית כנסת מייזל


















בית כנסת פנקס


בית הכנסת הספרדי















בית העלמין היהודי















נעבור לחלק חשוב בכל טיול - האוכל. ארוחת צהריים צ'כית ממוצעת תאכזב את אלה הרגילים לעסקיות מפנקות בארץ. 
תחילה חשבתי שזו מדיניות במסעדות הנמצאות במוקדים המתוירים, אך זהו הנוהל בכל המסעדות כנראה. בתפריט ממוצע יופיעו לרוב שלושה מרכיבים: מנת פתיחה קטנטנה למשל צלוחית מרק או סלט, עיקרית בשרית - 200-150 גרם גולש בקר/ חזה עוף/ נקניקיית חזיר וכד' וקינוח של פרוסת עוגה או גלידה. בירות לא כלולות במחיר ועולות לרוב בין 70-40 קורונות (בסביבות ה-10 שקלים לחצי ליטר). המחיר הכולל של התפריט נע בין 350-250 קורונות (40-30 שקלים).  


שתי מסעדות מומלצות במיוחד: אם ברצונכם לאכול בשר עד בלי ידע, יש מסעדה ברזילאית מצוינת במרכז העיר שנקראת Brasileiro וכתובתה Na Příkopě 859/22. יגישו לכם את מיטב הגריל הברזילאי ותוכלו למלא את הצלחת בסלטים טריים, סושי, פירות ים וכל מה שיש בבופה, ללא הגבלה. המחיר לתפריט רגיל, כ-600 קורונות, טיפה יקר אבל שווה כל קורונה. מחפשים אווירה צ'כית אותנטית? תקבלו אותה במסעדת ומבשלת U Fleku בכתובת Křemencova 1651/11. מגישים שם בירה כהה הנעימה לחך ומנות צ'כיות מהאיכותיות שיצא לי לטעום. אם יהיה לכם מזל אז תזכו לשמוע הופעה של אומן אורח. במקרה שלנו, זה היה איש חביב עם אקורדיון שעבר בין השולחנות ושר  שירי עם.   



מסעדת ברזילרו


















מנה ממוצעת של גולש

מסעדת U Fleku














גשר קארל שווה ביקור בכל שעות היום והוא האתר המפורסם בעיר, אשר יחד עם המצודה, מופיע כמעט על כל מגנט וציור בחנויות במזכרות.
הוא הדרך היפה ביותר לעשות את המסלול בין העיר העתיקה למצודת פראג ולכן מלא כמעט עד אפס מקום בכל פעם שתגיעו אליו. בנייתו הושלמה ב-1400 ובשני צדדיו הוצבו פסלים של אפיפיורים, מלכים וקדושים נוצרים. באחד הפסלים תראו משהו מוזר - אותיות מוזהבות מסביב לישו הצלוב עליהן כתוב בעברית "קדוש, קדוש, קדוש ה' צבאות". שלט בעברית יסביר לכם כי הכתובת הזאת נוספה ב-1696 ובעלת מוטיבים אנטישמיים ומטרתה להשפיל את הקהילה היהודית.
כשתעברו את הגשר לכיוון המצודה ולפני שתגיעו אליה, כדאי לקפוץ לכמה מקומות. אם תשמעו קצת מרחוק שירים של הביטלס סימן שאתם באזור של הקיר של ג'ון לנון, הפינה הצבעונית המתחדשת של העיר. זהו קיר גדול הצבוע כולו בגרפיטי צעקני עם ציורים של לנון עצמו, מפת עולם ורודה ענקית עם המסר הנצחי All you need is love בכל מיני שפות. 


גשר קארל
















קיר ג'ון לנון















פארק פטרז'ין, הנמצא מרחק הליכה קצר יחסית מהקיר הצבעוני, הוא מקום מושלם למנוחת צהריים במדשאות ולתצפית על העיר. אל ראש הגבעה תיקח אותכם רכבת כבלים שהתשלום עליה כלול בכרטיס הנסיעה היומית, ויש לה שתי תחנות. כשתגיעו ותעברו חומה עתיקה תראו את מגדל התצפית שנראה כמו גרסה מיניאטורית של מגדל אייפל, ואחרי שתעלו 299 מדרגות, אותן עליתי ב-2010, ייפתח בפניכם אחד הנופים היפים על כל העיר, בלי שעצים של הפארק יסתירו לכם מלמטה.

כ-20 דקות הליכה קלה מהפארק, דרך הרחובות הקסומים של מאלה סטראנה ובמעלה הגבעה, תגיעו למצודת פראג (Pražský hrad) המתנשאת בגאון מעל הגדה השמאלית של נהר הוולטאבה. המבצר העצום שנוסד במאה התשיעית יזכיר לכם איורים בספרי אגדות או סרטים של דיסני. בליבה של המצודה נמצאת הקתדרלה הענקית על שם ויטוס הקדוש שצריחיה מדגדגים את העננים. כאן גם מצוי ארמון הנשיאות ולכן בכניסה למצודה תצטרכו לעבור בידוק ביטחוני קפדני. 


פארק פטרז'ין































במצודה לבדה אפשר להעביר יום שלם ולקנות כרטיסים לגלריות, הארמונות, המוזיאונים ושאר האתרים. לפחות הכניסה לחצרות, לקתדרלת ויטוס ולגני המצודה היא בחינם. כמו כן, אל תפספסו את חילופי המשמר בארמון הנשיאותי כל שעה עגולה עם נגינת תזמורת ודגלנים. אל תקנו אוכל או שתיה במתחם המצודה בגלל המחירים המופקעים המיועדים לתיירים נואשים. במורד הרחובות לכיוון גשר קארל יש מספיק מסעדות ובתי קפה במחירים הוגנים יחסית. לפני שתחזרו למלון כדאי לחתום את היום בשיט קצר של כשעה על הוולטאבה. בחברת Prague Venice  שנמצאת מתחת למגדל גשר העיר העתיקה, תקבלו עסקה טובה ב-340 קורונות: שיט חוויתי בסירת עץ ממונעת, שתיה קלה או חריפה וכניסה למוזיאון גשר קארל.    



שיט בוולטאבה

מצודת פראג וקתדרלת ויטוס








חילופי המשמר
















ב-2010 השותף שלי לטיול מצא נקודת תצפית טובה כמעט על כל גשרי העיר, היא נמצאת בפארק לטנה (Letenská pláň) ליד המטרונום והגענו לשם לקראת השקיעה. מצד אחד תראו את הרובע העתיק ומצד שני, את מאלה סטראנה והפארקים. 

בכנסיית ניקולאס הקדוש, שנמצאת מרחק הליכה קצר בלבד מגשר קארל, עלינו לכיפה וגם שם ראינו נוף ציורי של העיר. פנים וחוץ הכנסייה מעוצבים בסגנון הבארוק עם שיש ורוד ועיטורים בצבע זהב. הקירות והכיפה מבפנים יתנו לכם הרגשה כאילו אתם בקריית הוותיקן. 

כדי להיכנס לעניינים, ביום הראשון של הטיול ההוא פתחנו בהליכה בשדרות כיכר ואצלב שבראשיתו נמצאים המוזיאון הלאומי והפסל של ואצלב הקדוש. חובבי/ות השופינג ימצאו באזור השדרה חנויות מותגים. 
אם יהיה לכם זמן, קחו מטרו בקו הצהוב לתחנת Karlovo náměstí, לא רחוק ממנה תראו את "הבניין המרקד" עם העיצוב המפותל והלא שגרתי. סמוך לשם נמצאים האיים הקטנים Žofín ו-Střelecký שבכל אחד מהם יש פארק ובנינים יפים. 


החוויה השלמה בפראג דורשת לכל היותר 4-3 ימים. אם הגעתם ליותר, תבדקו עם חברת הנסיעות טיולים יומיים למרחצאות המרפא של קרלובי וארי הנמצאות במערב צ'כיה או אפילו לעיר דרזדן שבמזרח גרמניה, כפי שאני וחברי עשינו השנה. הנסיעה לשני היעדים היא כשעתיים ושווה ביותר. אם בחרתם לנסוע לדרזדן אז תשאירו כמה עשרות אירו בצד.
כך יצא שבסופ"ש אחד זכיתי לבקר בשתי מדינות שאין באמת גבול ביניהן. מה שבטוח, אחרי הפעם הראשונה פראג תקרא לכם אליה לפעם נוספת, במבטא צ'כי עדין, ביופי שאין שני לו, במבט רומנטי המשתקף בנהר הוולטאבה הזורם בין הגשרים.

הנוף מפארק לטנה
















  
המטרו


שדרות כיכר ואצלב

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

רולטה רוסית והאופוזיציונר שמת פעמיים

ה"בחירות" שהתקיימו לאחרונה ברוסיה היו הצגה עלובה כל כך שגם הדרמטורג בתיאטרון הקטן ביותר במוסקבה לא היה טורח להעלותן כמחזה. הצאר הר...